Hoppa till huvudinnehåll

Julevangeliet 2020

 JULEVANGELIET 2020

VID DEN TIDEN utfärdade statsminister Stefan Löfven en förordning om att hela Sverige skulle tvätta händerna och hålla avstånd! Det var den största inskränkningen av rörelsefriheten som införts sedan pandemins början, och den infördes när Anders Tegnell var statsepidemiolog i Sverige. De flesta, men inte alla, gick då för att hålla avstånd och tvätta händerna – var och en till sitt eget hem.

Och Josef, som genom sin härkomst hörde till en region som tidigare varit förskonad från klustersmittor, begav sig från landsbygden, till stadens BB, för att där uppvisa att han faktiskt följt folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer, tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Medan de befann sig där var tiden inne för Maria att föda, och eftersom Josef uppvisade förkylningssymptom vid entrén, fick Maria föda sin son utan Josef vid sin sida, då landstinget infört besöksförbud för vårdnadshavare med förkylningssymptom. Och hon födde sin son, den förstfödde.

Hon lindade in honom i ett munskydd, och lade honom i en städvagn, eftersom alla sjukhussängar var upptagna av Coronapatienter som vårdades på intensivvårdsavdelningar.

I samma trakt låg några lokalvårdare hemma i sina soffor och streamade tv-serier om natten – i väntan på sina Corona-provresultat. Då syntes plötsligt ett budskap på mobilens skärm som lyste upp det dunkla rummet, och de greps alla av stor förfäran – ”Ditt provresultat finns nu tillgängligt.”.

De loggade in, och budskapet i skärmen löd: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för alla som ni har umgåtts med den senaste tiden. Idag har ett negativt provresultat uppvisats i laboratoriet. Ni kan nu lämna er karantän för att söka upp och fira Herren Messias.

Och detta är tecknet för er: Ni skall finna ett nyfött barn som är inlindat i ett munskydd, och som ligger i en städvagn. Och plötsligt var där tillsammans med den enskilde lokalvårdaren en himmelskt stor mängd sms som lyst upp rummet och sade: ”Ära i höjden åt Gud och frihet från Coronarädsla på jorden, och vaccin till alla människor.”

När sms-ljusbudskapet från laboratoriet hade slocknat, ringde lokalvårdarna till varandra och sade: ”Låt oss kontakta BB för att se det som har hänt och som sms:et låtit oss veta att vi kan fira.”

De kopplade upp sig via videolänk, och fick där se Maria och det nyfödda barnet i städvagnen på BB. Josef satt i ett bredvidliggande rum bakom en plexiglasskiva, ty han var ännu inte symptomfri.

När de hade sett det, berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad lokalvårdarna sade, ty de hade mest legat hemma karantän och streamat tv-serier den senaste veckan. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det.

Och lokalvårdarna spritade sina händer, höll avstånd och vände åter till sina arbeten och sin inrutade vardag, där de prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.

Trots allt som påverkar vår vardag på olika sätt: Glöm inte bort julens glädjebudskap!
Jesus Kristus blir Immanuel (Gud med oss.) Även i pandemins år 2020 är han Gud med oss.

GOD JUL önskar Bureå församling
© V.D.M. Markus Ahlstrand (fritt återgivet efter Luk 2:1-20)